A Bencés templom története

13. század

Feltehetően az első soproni miséket a templom mai területén belül elhelyezkedett ősszentélyben tartották. A templom építése a Sopronban 1260-80 körül megtelepedő ferences rendi szerzetesekhez köthető, akik a gótikus templom mellé kerengővel ellátott kolostorukat is felépíttették. Ekkor épül fel a templom ma is meghatározó gótikus tömbje, a hajó, az ötszög záródású szentély és a jellegzetesen gótikus nyugati kapu.

1380 - 1410

A templom legnagyobb középkori átépítésére 1380 és 1410 között került sor a Gaissel patrícius család megbízásából. Az építkezés során építik be a díszes faragványokat, ekkor készül el a hajó hálóboltozata, a nyugati karzat, valamint a torony.

15 - 17. század

A XV. században a templomon további kisebb átalakításokat végeztek, majd a XVI. század folyamán a többségében protestánssá váló városban a ferencesek kevesebb befolyással rendelkeztek, így a nagyobb építkezések is elmaradtak. A XVII. század vallási küzdelmei során a templomban négy alkalommal is tartottak országgyűlést (1622, 1625, 1634-1635, 1681), valamint e falak között koronázták meg III. Ferdinándot (1625) és két alkalommal királyné koronázásra is sor került.

17. század

A XVII. század közepén megindult katolikus megújulás hatására a katolikus vallásra visszatért nemesi családok közül az Esterházyak, a Fraknóiak és a Széchényiek választották e templomot családi temetkezőhelyül. E célból a templom, a hajó valamint a kolostor káptalanterme alatt több sírboltot is létesítettek, mígnem 1780-ban megtiltották a templomba való temetkezést.
Az 1676-ban a Sopronban pusztító nagy tűzvész során a templom tetőszerkezete és a huszártorony teljesen leégett. Az újjáépítés során készült el a nyugati barokk oromfal.

18. század

A XVIII. század folyamán folytatódott a templom barokk átépítése. Ekkor készült el a ma is látható liturgikus berendezés, a főoltár (Augustin Löscher műve; 1751), valamint a szószék (1754). Az 1780-as években tovább bővül a barokkizáló berendezés a szentély két mellékoltárával, melyek Dorffmaister István művei, a nyugati karzat két falképével és ekkor készül el Széchényi Antal síremléke is az ún. Kapisztrán-szószék mellett.

19. század

II. József rendelete értelmében 1787-ben a ferencesek elhagyták soproni rendházukat, ezért a templom 15 éven át használaton kívül állt. 1802 őszén a rendház és a templom a bencés rend tulajdonába került. Ekkor helyezték el a főbejárat fölé a rend címerét. A XIX. század második felében a bencések több felújítást is végeztettek a rendházon és a templomon. 1852-től Storno Ferencet bízzák meg az oldalhajók mellékoltárainak elkészítésével, majd 1884 és 1894 között az ő irányításával készül el a külső homlokzat neogótikus helyreállítása is.

20. századtól napjainkig

A XX. század folyamán a templomon több alkalommal végeztek feltárást illetve helyreállító munkát. A bencés rend 1996 óta ismét teljes egészében birtokolja a kolostor épületét, valamint a templomot. A műemléki feltárás, valamint a helyreállítás munkálatai azóta ismét folynak. A legutóbbi feltárás és felújítás után, 2011. augusztus 14-én Dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte fel a templomot.

A templom és kolostor épületegységében jelenleg gazdag kultúr-, és építészet-történeti állandó kiállítás is működik. A templomhajó és szentély alatt felújított kriptában való temetkezés lehetősége ismét fennáll - ezúttal már nem csupán a szűk réteg számára.

Ajánlataink

Tárlat

Az interaktív kiállítás idegenvezetés nélkül látogatható.
Kérésre magyar nyelvű idegenvezetést biztosítunk.
Gyerekeknek játékos foglalkozást ajánlunk fel (egyeztetett időpontban).

Borkóstoló

Pannonhalmi borokat kínálunk megismerésre, ízlelésre szakember vezetésével pénteki vagy szombati napokon (egyeztetett időpontban és 10 fő felett). Helyszín a középkori káptalanterem.

  • 3 féle bor kommentált kóstolóval: 2 500 Ft
  • 5 féle bor kommentált kóstolóval: 3 200 Ft
  • Szabadon választható: 2 féle likőr kommentált kóstolóval: 1 700 Ft

Káptalanterem – szállodáknak, szakembereknek

  • Kamarahangverseny helye
  • Sajtótájékoztató

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×

wahavi honlaptervezésdrupal